Superfoods

superfoods

Superfoods to coraz częściej pojawiający się w ostatnim czasie termin. Jak sama nazwa mówi, są to produkty spożywcze o ponadprzeciętnych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Często określenie to pada w kontekście modnych i tropikalnych warzyw czy owoców, ale w gronie superfoods znajdziemy także produkty powszechnie występujące w Polsce.

Superżywność to pojęcie bardzo ogólne, obejmujące produkty zawierające związki o różnym działaniu. Jedne wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, inne natomiast dostarczają ogromne ilości konkretnych składników potrzebnych do funkcjonowania organizmu. Pod nazwą tą znajdziemy więc całą gamę różnych produktów, a łączy je jedno - są bardzo zdrowe.

Jarmuż

Popularny w ostatnich latach, często kojarzony z osobami fit lub wegetarianami. Prawda jest jednak taka, że jarmuż znany i wykorzystywany jest w Europie od wielu stuleci. Jest to skarbnica witamin - K, C, A, E i B, przy czym w przypadku trzech pierwszych zawiera ich ogromne ilości. Oprócz tego zawiera wapń i żelazo, które w połączeniu z witaminą C o wiele lepiej wchłania się do organizmu. Jarmuż można jeść na wiele sposobów, nie tylko dodając do sałatek. Liście te możemy też gotować czy piec, są więc świetnym składnikiem zup i innych potraw.

Soczewica

Ta roślina strączkowa zawiera ogromne ilości bardzo dobrze przyswajalnego białka i to właśnie ta cecha sprawia, że zaliczana jest do superfoods. Oprócz tego jest bogata także w potas, kwas foliowy i błonnik, dzięki któremu obniża zawartość cholesterolu LDL we krwi. Soczewica to produkt polecany osobom chorym na cukrzycę, ponieważ spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia we krwi. Może ona stanowić bazę dla posiłków, np. zamiast ryżu czy makaronu, a także być składnikiem wielu zup, kotlecików warzywnych czy pasztetów.

Dynia i pestki dyni

Jest to produkt, który bez problemu możemy znaleźć w większości sklepów spożywczych czy marketów w okresie jesienno-zimowym i warto z tego korzystać. Dynia zawiera bowiem ogromne ilości witaminy C i A, czyli antyoksydantów. Oprócz tego jest bogata w magnez, wapń i potas. Pestki dyni, które możemy kupić przez cały rok, to świetne źródło cynku i fitosteroli ograniczających wchłanianie cholesterolu. Jest to bardzo wdzięczna do przyrządzania roślina, możemy z niej bowiem zrobić praktycznie wszystko - zupy, ciasta, musy, dipy i cokolwiek, na co przyjdzie nam ochota.

Czosnek

To kolejny przykład produktu typowo polskiego. Czosnek powszechnie ceniony jest nie tylko za niepowtarzalny smak, ale także za zawartość allicyny, czyli naturalnego antybiotyku. Właśnie dlatego składnik ten występuje w wielu domowych przepisach na środki wspomagające walkę z przeziębieniem i grypą. Niektórzy naukowcy sugerują nawet, że może on być świetną bronią w walce z komórkami nowotworowymi i rakiem, a przynajmniej niektórych jego rodzajów.

zdrowa żywność

Spirulina

To tzw. superalga, czyli jeden z gatunków alg morskich. Algi od dawna uważane są za produkty wyjątkowo zdrowe, działające pozytywnie nie tylko od środka, ale także na zewnątrz, dlatego chętnie wykorzystywane są przy produkcji kosmetyków. Nic dziwnego, bo tylko 3 g spiruliny są uznawane za ekwiwalent pięciu porcji warzyw i owoców. Zawiera ona ogromne ilości beta-karotenu, żelaza, białka i wapnia - o kilkaset procent więcej niż w przypadku “typowych” produktów zawierających te składniki (np. o 300 procent więcej wapnia niż mleko). Spirulinę traktuje się jako suplement, dlatego też dostępna jest w formie tabletek lub proszku, który możemy dodawać do koktajli czy smoothie.

Jagody goji

Czasem mówi się, że są to najzdrowsze owoce świata i dużo w tym racji. Zawierają aż 18 aminokwasów i mnóstwo witaminy C, co jest imponującym wynikiem jak na tak małe rośliny. Choć nie należą do najtańszych, warto wzbogacić o nie swoją dietę. Świetnie sprawdzają się jako dodatki do muesli, owsianek, jaglanek czy sałatek.

Komosa ryżowa, czyli quinoa

Komosa jest bogatym źródłem białka - zawiera go aż o ok. 18 procent więcej niż inne zboża. To tzw. pseudozboże, ale nazwa ta nie powinna nikogo zmartwić. Mianem pseudozboża określa się produkty, które wytwarzają podobne do zbóż nasiona, jednocześnie nimi nie będąc. Dzięki temu quinoa nie zawiera glutenu, jest więc dobrym rozwiązaniem dla osób z celiakią. Białko zawarte w tej roślinie jest pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Przed ugotowaniem nasiona należy płukać przez kilka minut, aby pozbyć się z ich powierzchni saponiny, odpowiadającej za gorzki posmak. Następnie gotujemy je jak inne ziarna i traktujemy jako bazę posiłków.

Siemię lniane

Ostatni na liście produkt szeroko dostępny w Polsce cieszy się uznaniem wśród sympatyków zdrowego odżywiania. Siemię lniane to po prostu ziarna lnu pospolitego. Forma jaką przybierają po zmieleniu i zalaniu wodą sprawia, że jest to świetny zamiennik jajka, może być także bazą kisielu itp. W suchej postaci możemy dodać je do sałatek. Siemię zawiera dużo kwasów omega-3 oraz nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego błonnika. Przypuszcza się, że może ono obniżać ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka a z całą pewnością pozytywnie wpływa na układ trawienny.

Czy to już koniec listy produktów uznawanych za superfoods? Zdecydowanie nie! Lista ta jest jednak naprawdę długa i nie sposób wymienić wszystkie super-zdrowe produkty. Warto jednak zainteresować się tym tematem i włączyć je na stałe do swojego jadłospisu.