Top Ad unit 810 × 90

 

Czekoladowe mini mazurki najeżone bakaliami

Witam serdecznie po długiej przerwie! Mam dziś dla Was fajny przepis na ciasteczka wielkanocne. Zamiast całej blachy mazurka proponuję upiec takie oto małe ciasteczka w formie na muffinki. Ja trochę zmodyfikowałam przepis na tradycyjnego mazurka i mimo że nie mam talentu do pieczenia ciast, ciastka wyszły całkiem smaczne :)


Kruche ciasto:
- 125 g mąki kokosowej
- 75 g oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 30 ml mleka

Nadzienie:
- 1 dojrzały banan lub awokado
- 3 łyżki kakao (lub gorzka czekolada)
- 2 łyżki miodu
- 50 ml mleka
- ok. 10 suszonych śliwek
- ok. 12 daktyli
- garść żurawiny
- szklanka drobno pokrojonych migdałów i orzechów (np. nerkowca, brazylijskie, laskowe)

1. Składniki na ciasto połącz ze sobą i zagnieć. Owiń folią spożywczą i wstaw na 30 min. do lodówki. Następnie wylep ciastem foremki. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Foremki z ciastem zostaw w lodówce na kolejne 30 min. Później piecz w temperaturze 190°C przez 15–20 min. aż do zarumienienia.

2. W międzyczasie pokrój na drobne kawałeczki suszone śliwki, daktyle, migdały i orzechy lub inne bakalie, których chcesz użyć. Zblenduj banana/awokado z mlekiem i miodem, następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.


Do czekoladowej masy dodaj bakalie, wymieszaj.


3. Nałóż nadzienie do podpieczonych foremek. Ciasteczka możesz posypać wiórkami kokosowymi, udekorować żurawiną lub rodzynkami, albo wielkanocnymi ozdóbkami – pełna dowolność :)


4. Wstaw ciasteczka do lodówki, aby masa czekoladowo-bakaliowa zastygła. Później nie trzeba już trzymać ciastek w lodówce.

Smacznego! :)


Na koniec jeszcze dodam, że produkty potrzebne do wykonania przepisu znajdziecie w sklepie internetowym ViVio.pl – ich motto brzmi „Z miłości do zdrowej żywności”, więc chociażby z tego powodu warto tam zajrzeć.


Post powstał w ramach współpracy z marką Vivio


Spodobał Ci się ten post? Jeśli chcesz być na bieżąco, polub fit&sexy na facebooku
Czekoladowe mini mazurki najeżone bakaliami Recenzja MONIKA na 08:30 Ocena: 5

10 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie ;) U mnie jutro będzie pieczony fit-sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm takiej wersji mazurków jeszcze nie jadłam :)
    Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda! Na pewno jak będę miała więcej czasu to skorzystam z przepisu, a na razie jestem rozpieszczana cateringiem FitMe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudowności! Pewnie niebawem się skuszę:) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyżby to była mała wielka "bombka" kaloryczna? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. aż mi ślinka pociekła! zrobię na weekendzie i nawet nie powiem mężowi co jest w środku :D ciekawe czy zgadnie że bezglutenowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepięknie no i są zdrowe :D
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright Monika © 2012 - 2016
Obsługiwane przez usługę Blogger.