Top Ad unit 810 × 90

 

Jak zrobić pudding chia? Sprawdzony przepis

Uwielbiam puddingi chia. Wyglądają bardzo efektownie, a smakują jeszcze lepiej i do tego są bardzo pożywne. Opanowałam już proporcje idealne, dlatego nadszedł czas, by się z Wami podzielić tym prostym przepisem.


Nasiona chia, które obecnie robią furorę to inaczej szałwia hiszpańska, jedna z najstarszych roślin uprawnych, ceniona zwłaszcza przez Inków i Azteków, którzy uważali ją za pokarm bogów. Te maleńkie niepozorne nasionka w rzeczywistości są bardzo bogate w składniki odżywcze. Stanowią źródło białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Ze względu na wysoką zawartość błonnika są idealne podczas odchudzania. Ponadto mają niską zawartość cukru i nie zawierają soli.

Nasiona chia, które znamy przede wszystkim z puddingów na mleku, mają bardzo szerokie zastosowanie. Są świetnym dodatkiem do zup, sałatek i innych potraw na bazie warzyw, a także do jogurtu, owsianki i wypieków.


Mają to do siebie, że przyjmują smak płynu, w którym są zanurzone. Jeśli przyrządzacie pudding na mleku, warto je najpierw dosłodzić. Ja dodaję łyżeczkę miodu, bo lubię słodkie desery. Można też dodać trochę wanilii, kardamonu lub cynamonu. Waniliowy pudding chia smakuje obłędnie :)

Jeśli chodzi o proporcje, u mnie sprawdza się ilość 3-4 płaskich łyżek nasion na szklankę mleka (200 ml). W przypadku płynu o gęstszej konsystencji (np. mleczka kokosowego), ilość nasion jest nieco mniejsza.

Nasiona zanurzone w mleku pęcznieją i żelują, finalnie zwiększając 9-krotnie swoją objętość.

Dlatego w  ciągu pierwszych 30 minut kilka razy mieszamy, bo nasionka lubią się ze sobą sklejać tworząc nieestetyczne gluty.

Deser jest gotowy po kilku godzinach. Jednak najlepiej wstawić go na noc do lodówki.


Wskazówki:
  • Podawaj pudding chia w przezroczystym naczyniu – wtedy najlepiej się prezentuje
  • Układaj warstwy, na przykład na przemian z musem owocowym
  • Udekoruj owocami, jagodami goji itp.

Smacznego! :)



Spodobał Ci się ten post? Jeśli chcesz być na bieżąco, polub fit&sexy na facebooku
Jak zrobić pudding chia? Sprawdzony przepis Recenzja MONIKA na 09:45 Ocena: 5

24 komentarze:

  1. Muszę wypróbować, bo na razie na tym polu klapa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też dopiero za którymś razem wyszedł ;)

      Usuń
  2. Robiłam już kilka razy i po twoim poście nabrałam chęci! Dziś robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha

    http://skucinskaemilia.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Robilam! Smakowałam! Rewelacja! :)
    Kocham takie pyszności i w dodatku zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kupiłam chia, więc wiem teraz jak je wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pudding chia na śniadanie - z mlekiem migdałowym i kiwi albo mandarynką. Niestety na ogół nie chce mi się go mieszać i gluty są w moim przypadku stale obecne. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja używam 4 lekko czubatych łyżek na 200ml mleczka kokosowego + 200ml mleka bez laktozy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne jest to, że tego typu puddingi zrobimy dosłownie w 5 min. Wystarczy tylko blender. Ja osobiście robię na mleku roślinnym, wrzucam chia, owoce i wszystko blenduje. Mam w ten sposób odżywcze i zdrowe śniadanie, dodatkowo takie smoothie i koktajle są lekkie, dzięki czemu nie obciążamy sobie układu pokarmowego. Chia, to źródło wielu witamin i minerałow, jest niskokaloryczne, dlatego idealnie urozmaica jadłospis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam te wspaniałe ziarenka :) Robię na wiele sposobów, świetnie sprawdzają się ten w wypiekach i np. naleśnikach ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. My również bardzo go lubimy, ale mamy inny sposób przyrządzania. Dlatego musimy spróbować Twojego, może zasmakuje nam jeszcze bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny przepis, na pewno skorzystam bo uwielbiam te nasionka:p

    OdpowiedzUsuń
  12. Chia to świetny suplement, do tej pory stosowałem go jako dodatek do koktajli, będę musiał spróbować! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis muszę spróbować.:) uwielbiam puddingi i koktajle.:) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Super :) Właśnie chodził mi po głowie taki pudding :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię! Prosta i smaczna przekąska :) Najchętniej jadam z musami owocowymi <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Super szybka przekąska, proponuję dodać trochę mleka kokosowego.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam chia za to, że mają tak szerokie zastosowanie. Są świetne w trakcie stosowania diety. Pudding chia to jeden z moich ulubionych deserów. Najbardziej smakuje mi z dodatkiem musu owocowego lub z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda smakowicie. :) Po przeczytaniu twojego wpisu postanowiłam, że przygotuję sobie taki:) Dzięki za inspirację. :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright Monika © 2012 - 2016
Obsługiwane przez usługę Blogger.