Top Ad unit 810 × 90

 

Fotomenu 16.01.2015

Powracam z cyklem postów prezentujących mój jadłospis. Do niedawna zwracałam uwagę przede wszystkim na to, by w każdym posiłku znajdowała się porcja białka, obecnie bardziej skupiam się na tym, by w każdym z nich zawrzeć porcję warzyw lub owoców. Ogólnie rzecz biorąc wszelkie uwagi mile widziane ;)

1) omlet (2 jajka + musli), banan lub inny owoc i dodatki 
(słonecznik, migdały, jagody goji, pestki dyni, orzechy itp.)


2) dowolny owoc


3) pierś z kurczaka z warzywami (tutaj akurat szpinak, ale nie jem go zbyt często)


4) sałatka (mix sałat, inne warzywa, słonecznik, oliwa z oliwek)


5) kanapki z ciemnego pieczywa i 2 jajka


Podsumowując, wyszło mi ok. 1856 kcal, 100 g białka, 138 g węglowodanów i 100 g tłuszczu.


Jeśli chcesz być na bieżąco ze wpisami na blogu, polub fit&sexy na facebooku
Fotomenu 16.01.2015 Recenzja MONIKA na 18:06 Ocena: 5

28 komentarzy:

  1. ale apetycznie wygląda ta pierś z kurczaka ;) dawno nie jadłam szpinaku, narobiłaś mi smaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. który z posiłków był posiłkiem potreningowym? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę, przepiękne zdjęcia, bardzo apetyczne :) Ja myślę, że jadłospis jest okay, możesz jeszcze dopisać ile przyjmujesz płynów (np wody). :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. 1,5 - 2 l. Piję głównie zieloną herbatę i wodę mineralną.

      Usuń
  4. słabe proporcje, o ile ilość białka jest ok, tak proponowałabym zwiększyć ilość węglowodanów, a zmniejszyć ilość tłuszczy ;) węglowodany spalamy na bieżąco, natomiast tłuszcze lubią się odkładać, a jesz ich na prawdę dużo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za uwagi, pomyślę nad tym :)

      A ta nadwyżka tłuszczu bierze się przede wszystkim z oleju kokosowego, na którym smażę, oliwy z oliwek, którą dodaję do sałatek, a także słonecznika i orzechów, które też wliczam do bilansu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Fajne menu:) Przepraszam gdzie te tłuszcze? Bo ja nie widzę zeby było ich "za dużo"...

    Ja wprowadziłam na 2 śniadanie smoothie owocowo-warzywne, bo też kołatało mi się po głowie że jem za mało warzyw i owoców.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w momencie kiedy chcesz osiągnąć jakieś sukcesu przy regularnym treningu i bierzesz się za liczenie struktury makroskładników to ilość poszczególnych wartości jak białko, węglowodany i tłuszcze w całodniowym menu jest istotne. Nawet jeśli są to zdrowe tłuszcze to warto nad tym panować :) co nie zmienia faktu, że menu wygląda smacznie :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dzięki, będę to mieć na uwadze :)

      Usuń
  6. bardzo fajne propozycje:) na pewno niektóre z nich wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko wyglada bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. już pomijając to liczenie węglowodanów, białka i tłuszczy - zazdroszczę takiego jadłospisu, bo wygląda pięknie. Fajna motywacja do kupowania większej ilości warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dopóki nie zdobędę odpowiedniego wykształcenia nie będę się mądrzyć :P Za to koniecznie chciałam się dowiedzieć jak szpinak został tu przyrządzony, jeśli można :)
    Przy okazji, może w wolnej chwili zajrzałabyś, Moniko, na mojego rozpoczętego dopiero co bloga? http://healthy-addicted.blogspot.com/ Z góry przepraszam, jeżeli takie "reklamowanie się" jest niegrzeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zainspirowałaś mnie do popracowania nad swoim menu,bo ono ostatnio leży i kwiczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pamiętam, jak mój trener zobaczył w moim jadłospisie w drugim posiłku jabłko. Od tego czasu staram się, żeby w każdym było białko, węgle i tłuszcz. Kalorii w ogóle nie liczę...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. też się przyczepie o tłuszcze, ja mam 1800 kcal i proporcje: Białko 135 g, Węglowodany 180 g, tłuszcz 60 g. (30 - 40 - 30 %). Podobno żeby trochę redukować wagę to są najlepsze proporcje. Oczywiście warto też wyliczyć wcześniej zapotrzebowanie kaloryczne i obniżyć je o ok. 300-400 kcal jeśli chce się schudnąć.

    OdpowiedzUsuń
  13. pierś z kurczaka + szpinak to mój obiadowy faworyt :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja mam takie pytanie jakiego oleju używacie najczęściej? Ja mam aktualnie na stanie olej lniany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja smażę na oleju kokosowym, a na zimno używam oliwy z oliwek.

      Usuń
    2. Na rafinowanym? :) nierafinowany nie nadaje się do smażenia.

      Usuń
  15. Odpowiednia dieta to najważniejsza rzecz! Jak chcemy schudnąć polecam z całego serca dodać do tego odpowiednie suplementy diety i efekt sam przyjdzie, potrzeba tylko czasu. Życzę Wam wytrwałości, a na pewno się opłaci!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Talerz numer 1 to coś idealnego dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam ostatni talerz jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. W jakich godzinach przeważnie jesz posiłki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obecnie wygląda to u mnie trochę inaczej.
      Śniadanie jem o 6:30-7:00, drugie śniadanie w pracy przeważnie ok. 10:00, kolejny posiłek też w pracy ok. 13:00-14:00, obiad o 17:00-18:00
      + posiłek po treningu jeśli jest to dzień treningowy.

      Usuń
  19. Wszystko wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright Monika © 2012 - 2016
Obsługiwane przez usługę Blogger.