Top Ad unit 810 × 90

 

Zapiekanka plasterkowa, coś z niczego

Podzielę się z Wami pomysłem na mega zapiekankę, którą zrobiłam niedawno. Wykonanie jest naprawdę ekspresowe, a w smaku jest rewelacyjna. Gotowej zapiekanki nie zdążyłam sfotografować... To chyba o czymś świadczy, prawda? ;)


Składniki:
- ziemniaki + przyprawa do ziemniaków
- cukinia + zioła prowansalskie
- szynka domowa
- cebula
- pomidor
- (pieczarki)
- sos czosnkowy / sos do zapiekanki po zbójnicku itp.
- tarty ser żółty

Wszystkie składniki kroimy na cienkie plasterki, dodajemy przyprawy według uznania. Naczynie żaroodporne wykładamy najpierw ziemniakami (można je przedtem wysmarować tłuszczem, ale ja tego nie zrobiłam i nic się nie stało). Następnie układamy te nasze kolorowe plasterki w dowolnej kolejności. Później zalewamy wszystko sosem (nie chciało mi się robić osobno sosu, więc po prostu polałam to dwoma sosami, które wpadły mi w ręce: barbecue i czosnkowym). Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200°C na 40 minut, wtedy wrzucamy na górę potarty ser i zapiekamy jeszcze przez chwilę.

Zainspirowałam się tym:

źródło: stylowi.pl

Smacznego!
Zapiekanka plasterkowa, coś z niczego Recenzja MONIKA na 12:00 Ocena: 5

19 komentarzy:

  1. Ja za szynkami nie przepadam, mówiąc oględnie, dlatego dorzuciłabym raczej kurczaka ;) A poza tym pomysł świetny!

    OdpowiedzUsuń
  2. jasne już dodałam banerek ;D

    pucha ta zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. MMm aż stałam się głodna :) super to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł super:) Robię coś takiego ale bardziej w postaci leczo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie zapiekanki, to szybkie i bardzo smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja wczoraj zrobiłam zapiekanki chlebkowe, niestety nie zdążyłam sfotografować. ;)
    Danie wygląda smakowicie, aż ślinka cieknie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda i dużo warzyw- zrobię chyba w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pomysł super, szkoda tylko, że sosy gotowe - niestety większość z nich zawiera konserwanty, zagęszczacze, substancje słodzące itp. Sos czosnkowy lub ziołowy na jogurcie naturalnym byłby znacznie zdrowszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem... Niestety spieszyło mi się i wybrałam najszybszą opcję.

      Usuń
  9. smaczności!
    tylko te sosy, kit ze zdrowiem, ale smaczne to było?
    Pyszne wydaje sie z sosem beszamelowym ugh zgiń dieto :(

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo smakowicie, nawet w wersji "surowej" :D

    OdpowiedzUsuń
  11. pomysłowo i smacznie się prezentuje chyba przy weekendzie skuszę się i zrobię takie małe cudo! A co myślisz o polaniu na wierzch dressingiem ziołowym lub sosem 1000 wysp Develey? Bardzo lubię te produkty i bardzo często używam je w swoich sałatkach. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright Monika © 2012 - 2016
Obsługiwane przez usługę Blogger.